Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


«Η Νέα Σμύρνη δεν χρειάζεται γήπεδο - εμπορικό κέντρο»

Εμπορικό κέντρο, το οποίο θέλουν να αποκαλείται «αθλητικό», επιχειρεί να ανεγείρει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Πανιώνιος στη θέση του σημερινού γηπέδου. Πριν από λίγες ημέρες, η υποψήφια κατασκευάστρια εταιρεία παρουσίασε σε ειδικά επιλεγμένο κοινό τα σχέδια για το νέο οικοδόμημα. Μέχρι τώρα, προεβλήθησαν μόνον οι απόψεις της κατασκευάστριας εταιρείας. Υπάρχουν όμως και άλλες.

Αυτές του δήμου, των δημοτικών παρατάξεων, του μητροπολίτη, του εμπορικού κόσμου και του συνόλου των Νεοσμυρνιωτών, όπως τουλάχιστον αυτές διατυπώθηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και αναπτύχθηκαν στον τοπικό Τύπο.

Στη Νέα Σμύρνη κανείς δεν είναι αντίθετος στην κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου αθλητικού κέντρου ή -πολύ περισσότερο- στην ανακατασκευή του υπάρχοντος γηπέδου του Πανιωνίου. Από του σημείου αυτού, όμως, μέχρι του να προτείνεται η ανέγερση εμπορικού κέντρου και... ολίγον αθλητικού στην καρδιά τής περισσότερο οικιστικά δομημένης περιοχής, υπάρχει απόσταση. Και ουσιαστικά πρόκειται περί εμπορικού κέντρου και όχι κυρίως αθλητικού διότι:

α) Θα καταλαμβάνει έκταση 6.000 τ.μ., ενώ οι εμπορικές του χρήσεις θα καλύπτουν 12.000 τ.μ.

β) Θα έχει χωρητικότητα 12.000 θέσεων και όχι 18.000, που έχει σήμερα το γήπεδο του Πανιωνίου. Κόβουν δηλαδή 6.000 θέσεις για να κατασκευάσουν καταστήματα και άλλους «χώρους εμπορικών και κοινωνικών εκδηλώσεων», όπως περιγράφεται στη μελέτη και στην πρόταση κατασκευής, που έχει υποβληθεί στον δήμο. Επιπλέον, κόβουν και τον στίβο, που υπάρχει τώρα στο γήπεδο του Πανιωνίου, όπου αθλούνται εκατοντάδες νέοι κάθε μέρα. Το νέο «αθλητικό κέντρο» δεν θα έχει στίβο.

Επίσης, πάντα κατά τη μελέτη και την πρόταση, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί και κατά συνέπεια δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, το ποσοστό κάλυψης θα είναι «κατά 6% πέραν του επιτρεπόμενου ορίου», οι πυλώνες θα είναι «κατά παρέκκλιση καθ' ύψος άνω των 22 μέτρων» και ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης θα είναι μόνον 768, κατά παράβαση του ΓΟΚ, βάσει του οποίου «οι ελάχιστες απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης πρέπει να είναι 2.657».

Και το σπουδαιότερο: κατά παράβαση διαταγμάτων (1940), πολεοδομικής μελέτης (1988) και του ισχύοντος πολεοδομικού καθεστώτος στη συγκεκριμένη περιοχή της Νέας Σμύρνης, επιχειρείται αλλαγή χρήσης γης, αφού εκεί επιτρέπεται μόνον η γενική κατοικία και όχι η ανέγερση εμπορικών καταστημάτων.

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν ο δήμος, στον οποίο ανήκει η κυριότητα του οικοπέδου, όπου σήμερα βρίσκεται το γήπεδο του Πανιωνίου, να συμφωνήσει σε μια τέτοια πρόταση και να εκχωρήσει για 49 χρόνια την εκμετάλλευση του οικοδομήματος σε ιδιώτες, καταστρέφοντας τον κοινωνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτιστικό ιστό αυτής της πόλης.

Είναι δυνατόν να ανεγερθεί ένα «πολυκατάστημα-γήπεδο» (από τσιμέντο και σίδηρο), ύψους άνω των 22 μέτρων, που ουσιαστικά θα εφάπτεται σπιτιών, σχολείων και ορφανοτροφείου;

Είναι δυνατόν να επιβαρύνουμε κι άλλο την περιοχή με επιπλέον καθημερινή κυκλοφορία χιλιάδων Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία δεν θα έχουν και χώρους στάθμευσης;

Είναι δυνατόν να επιβαρύνουμε κι άλλο την ατμόσφαιρα με καυσαέρια και να αλλοιώσουμε τον περιβάλλοντα χώρο, μόνο και μόνο, όπως ισχυρίζεται η κατασκευάστρια εταιρεία για να παραμένει ο Νεοσμυρνιώτης στην περιοχή και να μην αναγκάζεται να μεταβαίνει για ψώνια στα... κανονικά εμπορικά κέντρα της ευρύτερης νότιας Αθήνας;

Δόξα τω Θεώ η Νέα Σμύρνη έχει όλων των ειδών τα μαγαζιά. Δεν της λείπει το πολυκατάστημα ή η δημιουργία 10, 15 ή 20 ακόμη.

«Ναι», λοιπόν, στην κατασκευή νέου αθλητικού κέντρου ή στην ανακατασκευή του υπάρχοντος γηπέδου, με τη συμμετοχή του δήμου και τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και βελτίωσης του κυκλοφοριακού, αλλά «όχι» στην κατασκευή οικοδομήματος-εκτρώματος.

Το οποίο βεβαίως και δεν πρόκειται να εγκρίνουν η Πολεοδομία και το ΥΠΕΧΩΔΕ και πολύ περισσότερο το ΣτΕ, στο οποίο και θα προσφύγουμε αν χρειαστεί.


ΑΛΙΚΗ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/07/2007



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου