Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ

του Νίκου Καρδαρά - Δικηγόρου

Με μεγάλη ευκολία η συμπολίτευση του Δήμου μας δεσμεύτηκε στην υποχρέωση να κατασκευάσει με δημοτικούς πόρους έργο ύψους 10 εκ. € στον Πανιώνιο, προκειμένου να διευκολυνθεί ο επιχειρηματίας ιδιώτης στην υλοποίηση του επιχειρηματικού στόχου του, που είναι να αποκτήσει σε χρονική διάρκεια 49 χρόνων κέρδη ύψους 326 εκ. € από έργα που θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλευθεί στην οικοπεδική έκταση 29 στρεμμάτων του Πανιωνίου.


Το όλο θέμα θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο.

Όλοι θέλουμε νέο γήπεδο.

Το ίδιο θέλει και ο ιδιοκτήτης της Π.Α.Ε., που είναι ταυτόχρονα και Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανιώνιου.


Περίπου λέει ο επιχειρηματίας στο Δήμο:

‘’Δώστε μου το οικόπεδό σας και σας φτιάχνω εγώ το γήπεδο αλλά θα κτίσω και μερικές χιλιάδες τετρ.μ. κτίρια με καταστήματα που θα εκμεταλλεύομαι επί 49 χρόνια. Προσδοκώ στη διάρκεια των 49 χρόνων κέρδη 326 εκ. €, ισάξιας αγοραστικής δύναμης 14 εκ. € σήμερα, σύμφωνα με την Επιχειρηματική Προμελέτη’’.

Έτσι τα υπολογίζει και τα εξισώνει.


Δώστε μου 10 εκ. € (στη βάση 5 εκ. € / 4.000 τ.μ.) τώρα λέει ‘’στο χέρι’’ ή σε είδος για να καταστρέψω λιγότερο την πόλη. Θα κτίσω 8.000 λιγότερα τ.μ. μαγαζιών στο κέντρο της πόλης, θα επιβαρύνω λιγότερο την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.


Και η συμπολίτευση αποφάσισε να του τα δώσει σε είδος (τμήμα της κατασκευής, που θα αναλάβει ο Δήμος;).

Αν πάρει ο επιχειρηματίας τα 10 εκ. € σχεδόν διασφαλίζει την επίτευξη του στόχου του από τώρα.

Τα κέρδη τώρα!

Με τα δικά του οικονομικά στοιχεία που παρέδωσε στο Δήμο προς ‘’επεξεργασία’’ αυτά τα 10 εκ. € τώρα ισοδυναμούν με 233 εκ. € σε βάθος 49 χρόνων (326 εκ. € : 14 εκ € κέρδη σημερινής αξίας Χ 10 εκ €= 233 εκ. €).

Με τα υπόλοιπα μαγαζιά που θα κτίσει θα αποκομίσει τα υπόλοιπα κέρδη του στόχου του.

Ούτε που θα μπορούσε να υποπτευθεί τέτοια γενναιοδωρία από το Δημόσιο.

Και όλα αυτά σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου, που του παραχωρούν δωρεάν!

Ποιά είναι τα ηθικά ερείσματα των δωρητών;

Η εξασφάλιση του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Πανιωνίου που θα κτίσει ο επιχειρηματίας είναι η απάντηση.


Προσωπικά, εύχομαι σ’ όλους του αγνούς φιλάθλους του Πανιωνίου να αποκτήσουν το γήπεδο, έτσι όπως το οραματίζονται.


Όλες όμως οι διαδικασίες που μέχρι σήμερα ακολουθούνται είναι στον αέρα. Είναι παράνομα.

Λες και είναι δύσκολο να καταλάβουν, ότι στη δημοτική περιουσία που παραχωρείται δωρεάν δεν μπορούν να αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες από τους δωρεοδόχους.

Γι’ αυτό με σαλαμοποίηση των αποφάσεων, απλά ροκανίζουν το χρόνο για να κολλήσουν αξεπέραστα κάποια στιγμή οι διαδικασίες.

Και τότε θα πουν ‘’προσπαθήσαμε – κάναμε, ότι μπορούσαμε’’. Και τότε για να ξεπλύνουν την ευθύνη τους θα προσπαθήσουν να ‘’δείξουν’’ ενόχους.

Θύμα ο Πανιώνιος, η αθλούμενη νεολαία, η ίδια η πόλη, ο επιχειρηματίας, που όλοι θέλουμε να μείνει κοντά στην ομάδα.

Πώς θα κάνουν τμήμα έργου σε ενιαίο έργο άλλου φορέα;

Αν δεν ακολουθηθούν από τώρα νόμιμες διαδικασίες το γήπεδο δεν θα κτιστεί ποτέ. Αντίθετα θα καεί.

Αφού ο Δήμος έχει την ευχέρεια (έναν από τους πιο εύρωστους οικονομικά Δήμους τον χαρακτήρισε ο Δήμαρχος) γιατί δεν κτίζει ο ίδιος το γήπεδο;


Κατά τον επιχειρηματία, το κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 36 εκ. €.

Οικονομικά στοιχεία, που θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε το πραγματικό κόστος κατασκευής, όπως ‘’Προμετρήσεις’’ και ‘’Τιμές Μονάδων’’ εργασιών και υλικών δεν έδωσε.

Αν το αντιπαραβάλουμε όμως με το ‘’Διοικητικό Κόστος’’ του έργου, που ο επιχειρηματίας το αναβιβάζει σε 14 εκ. €, ποσό υπερβολικό, μπορούμε να υποθέσουμε, ότι το πραγματικό κόστος κατασκευής του γηπέδου ανέρχεται σε περίπου 20 εκ. €.


Αν αυτό το κόστος είναι αληθινό, τότε ο Δήμος που δηλώνει, ότι έχει ευχέρεια για 10 εκ. € γιατί δεν αναλαμβάνει το σύνολο της κατασκευής του γηπέδου;


Θα το αποπληρώσει στην τράπεζα σε βάθος χρόνου 50 ετών.


Θέμα υπολογισμού των οικονομικών μεγεθών και δυνατοτήτων είναι.


Έτσι όμως θα συνεχισθεί ο κλασικός αθλητισμός στην πόλη μας, μιας και ο επιχειρηματίας καταργεί το στίβο στο νέο γήπεδο γιατί ίσως δεν του βγαίνουν με στίβο μαγαζιά και εμπορικά κτίρια, που θέλει να φορτώσει το οικόπεδο.


Έτσι, θα γίνει μόνον γήπεδο και στον υπόλοιπο χώρο αντί τσιμεντένια κτίρια θα δημιουργηθεί το αθλητικό πολιτιστικό πάρκο που οραματίστηκαν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι.


Έτσι δεν θα επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά η περιοχή, το κέντρο της πόλης. Αντίθετα, έτσι θα πετύχουμε την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της.


Η αποπληρωμή του δανείου κατασκευής;


Ο επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης της Π.Α.Ε. Πανιώνιος δεσμεύτηκε να πληρώνει η Π.Α.Ε. 250.000 €/έτος για χρήση των εγκαταστάσεων.

Ο Ερασιτέχνης Πανιώνιος έχει αναλάβει να πληρώνει το 25% των εσόδων του από δίδακτρα των αθλητών του, που σήμερα ανέρχονται σε 166.000 € το χρόνο.

Αν δεχθούμε δε την κερδοφορία του Business Plan του επιχειρηματία, τα ετήσια έσοδα από το parking 700 θέσεων (1 εκ. €), τις 20 σουϊτες (600.000 €) και τις 4 συναυλίες στο γήπεδο (240.000 €) ξεπερνούν τα 2,2 εκ. €.

Αρκετά; Ίσως φτάνουν για να αποπληρωθεί το δάνειο χωρίς εκταμίευση από το Δήμο. Κατά τον επιχειρηματία το ετήσιο τοκοχρεωλύσιο για δάνειο 40 εκ. € ανέρχεται σε 1,8 εκ. €.

Με καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση μπορεί να βρεθεί η ιδανική λύση.
Έτσι, όλοι, όσοι δεν έχουν οικονομικά συμφέροντα απόκτησης κέρδους ικανοποιούνται.
Με τη νόμιμη διαδικασία. Για να κλείσουν τα στόματα και να μην υπάρχουν ψίθυροι.


Τα μεγάλα έργα υποδομής σε μια πόλη απαιτούν οράματα και προπαντός τόλμη.
Το κόστος τους είναι τεράστιο για τα εκάστοτε οικονομικά δεδομένα. Αλλά οι υποδομές πρέπει να γίνουν, όσο κι’ αν κοστίζουν. Οι υποδομές αποτελούν Αναβάθμιση, καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οφείλουμε το γήπεδο στη νεολαία μας.
Το οφείλουμε στους κατοίκους της πόλης.
Το οφείλουμε στον Πανιώνιο, την Ιερή μας Παρακαταθήκη, στην ιστορία του.

Αν κρίθηκε αναγκαίο να δανειστεί ο Δήμος 6 εκ. ευρώ για να διατηρήσει το Φιλίπ και το Σπόρτινγκ είναι πολύ πιο επιτακτικό και κοινωφελές να δημιουργήσει τις αθλητικές υποδομές για τη νεολαία του.

Δήμαρχε, διατείνεσαι ότι τολμάς. Δείξε την τόλμη αυτήν σ’ ένα πραγματικά φιλόδοξο πλάνο. Για τη νεολαία, για τον αθλητισμό, για την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου