Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΑΠΟΨΗ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ


Θα μου επιτρέψετε να ασχοληθώ και σήμερα με την υπόθεση «νέο γήπεδο» της ομάδας μας. Και λέω ομάδας ΜΑΣ γιατί ο Πανιώνιος είναι –και πρέπει να είναι- η ομάδα όλων μας.



Ένα ζήτημα που κυριολεκτικά από το πουθενά, έγινε μεσ’ το κατακαλόκαιρο το υπ’ αριθμό 1 θέμα συζήτησης. Ο καθένας σε αυτή την έρμη την πολη μη έχοντας με τι άλλο να ασχοληθεί, εκφέρει γνώμη και άποψη για το νέο γήπεδο. Λες και τους ρωτήσαμε δηλάδη...

Το όλο θέμα του γηπέδου έχει, κατά τη γνώμη μου, πάρει λάθος δρόμο.

Ο Πανιώνιος ως φορέας νομίζω πως παραδίνει σημασία στις φωνές αντίδρασης που έχουν εκδηλωθεί λόγω της, επίσης λαθεμένης, ανάμειξης του Δημάρχου στο όλο έργο. Και αυτό γιατί με την ανάμειξη του Δημάρχου, που είναι πολιτική οντότητα, δίνεται έδαφος στον κάθε τυχάρπαστο δημοτικό ή πολιτικό φορέα να έχει άποψη, πάντα εκ τους ασφαλούς βέβαια.

Ο Πανιώνιος έχει παραχωρημένη τη χρήση της γης από το 1940. Και την έχει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, χωρίς ημερομηνία λήξης.

Αυτό σημαίνει πως δεν ζητά να του παραχωρήσουν κάποια έκταση, ή κάποιο χώρο που θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο.

Αν δεν ανακατασκευάσει το γήπεδο του, δεν πρόκειται να γίνει εκεί κάποιο πάρκο, ή κάποια πλατεία. Ακόμα και αν αλλάξει έδρα ο Πανιώνιος (όπως π.χ. έκανε το μπάσκετ που παίζει στο Ελληνικό) το γήπεδο θα παραμείνει εκεί και θα του ανήκει.

Ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι άλλο εκεί, είναι να πάψει ο Πανιώνιος να υπάρχει.

Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, όσο και αν κάποιοι το εύχονται...

Η χρήση γης στο συγκεκριμένο κομμάτι (σχέδιο τοπογραφικό) είναι αμιγώς αθλητική εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο και κατοικίας με ελαφρές εμπορικές χρήσεις εκεί που σήμερα είναι οι πισίνες και το κλειστό προπονητήριο.

Συνεπώς ακόμα και αν γκρεμιστεί το γήπεδο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να γίνει κάτι άλλο.

Ούτε χώρος αναψυχής, ούτε πάρκο, ούτε τίποτα. Θα μείνει με τα μπάζα όπως έχει γίνει και στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αν δεν γίνει νέο γήπεδο αυτό το καταρρέον σάπιο οικοδόμημα που σήμερα είναι το γήπεδο, ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ εκεί να το χαίρονται οι διάφοροι ταγοί της πόλης, οι οποίοι σιωπούσαν όταν π.χ. το Τραμ κατέστρεφε την Ν.Σμύρνη και τώρα έχουν άποψη...

Δημιουργήθηκαν ξαφνικά «επιτροπές» από αυτόκλητους παράγοντες (και παραγοντίνες) επειδή λέει θα χάσουν την ησυχία τους με το «μεγαθήριο» όπως το αποκαλούν (άσχετα με το γεγονός πως το νέο γήπεδο θα είναι σε όγκο μικρότερο από το τωρινό και θα έχει πάρκιγκ), ξεσηκώθηκαν οι έμποροι γιατί λέει θα χάσουν την πελατεία τους (άσχετα με το ότι η ανάπτυξη αυτή θα φέρει νέους καταναλωτές στην πόλη) και τέλος βγήκαν από το καβούκι τους οι διάφοροι αντιπανιώνιοι που βγάζουν απλά το άχτι τους.

Πριν 6-7 μήνες άνοιξε στην πόλη το «ΖΑRAS», ένα τεράστιο κακάσχημο κτίριο που και πήρε πελατεία από τα καταστήματα και επιβάρυνε τρομερά το βεβαρημένο περιβάλλον της περιοχής. Έγινε εκεί καμία επιτροπή κατοίκων;
Έκαναν διαβήματα οι έμποροι στον Δήμο;
Είδαμε τον Συνασπισμό να βγάζει καμία ανακοίνωση; Όχι βέβαια.

Στα 500 περίπου μέτρα μακριά από το γήπεδο του Πανιωνίου, στον χώρο της πρώην «ΕΛΦΙΝΚΟ» κατασκευάζεται ένα πολυόροφορο εμπορικό κέντρο.
Θα γίνει εκεί καμία παρέμβαση;
Θα φωνάξουν οι «παράγοντες» της πόλης;
Θα κηρύξουμε τον πόλεμο στην γειτονική Καλλιθέα, στα όρια της οποίας τυπικά ανοίγει το εμπορικό κέντρο;

Οι καφετέριες και τα μπαράκια εδώ και χρόνια αφού «έπνιξαν» την Πλατεία εξαπλώθηκαν παντού και ανοίγουν ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές.
Παρενέβηκε ποτέ κανένας;

Στην περίπτωση του Πανιωνίου ξαφνικά όλοι έχουν άποψη, προβάλλοντας σαθρά και μη βάσιμα επιχειρήματα.

Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν ακούγεται η άποψη των χιλιάδων φίλων του Πανιωνίου, οι οποίοι κάνουν υπομονή βλέποντας όλα αυτά. Μέχρι πότε δεν ξέρω βέβαια...


Η άποψη του Δήμου


Εν αναμονή της νέας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, παραμένει εν ισχύ η πρόταση του Δημάρχου που προβλέπει ανάμειξη του Δήμου σε ότι αφορά τις εμπορικές χρήσεις.

Τι λέει ο Δήμαρχος; Ότι εγώ σαν Δήμος παρεμβαίνω και δίνοντας χρήματα μειώνω ή εξαφανίζω τις εμπορικές χρήσεις. Αυτό σαν ιδέα είναι θετική. Δεν ξέρω στην πράξη πως θα εφαρμοστεί, αλλά ακούγεται θετικά.

Βέβαια πρέπει να τονίσουμε πως οι περίφημες πλέον «εμπορικές χρήσεις», κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αφορούν αφενός το υπόγειο πάρκιγκ και αφετέρου παρεμφερείς με το γήπεδο δραστηριότητες.

Δηλαδή π.χ. παιδικό σταθμό ή παιδότοπο που θα αφήνουν οι γονείς τα παιδιά τους όταν θα πηγαίνουν γήπεδο ή θα τους περιμένουν εκεί μετά την προπόνηση.

Καφετέριες και εστιατόρια, 5Χ5 γήπεδα, μπουτίκ αθλητικών ειδών, ιδιωτικά γυμναστήρια, spa-health clubs κλπ. Χρήσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του γηπέδου και άρα δεν πρέπει να εξοβελίζονται, ούτε να θεωρούμε πως είναι καταστροφή.

Από τις Δημοτικές παρατάξεις μέχρι στιγμής μόνο ο Κούπας και η ΝΔ βγήκαν ανοικτά υπέρ του έργου.

Ο Δήμαρχος είπε μεν «ναι» αλλά βάζοντας χρήματα για να μειώσει τις εμπορικές χρήσεις και η Κατσέλη δείχνοντας εγκλωβισμένη ανάμεσα σε εμπόρους, μιλωνίτες και κομματικούς, μάλλον θα είναι αρνητική σε όλα, όπως και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ-ΔΗΚΚΙ Γ.Καρούμπας που ήδη έχει εκφραστεί αρνητικά.

Θα περιμένω, όπως όλοι πιστεύω, τις εξελίξεις και την τελική απόφαση που θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο.


Το θέμα εξάλλου αναμένεται να μας απασχολήσει και να κάνει ακόμα θερμότερο το καλοκαίρι μας...
-----------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου