Κυριακή, 19 Ιουλίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ


Αγαπητοί συνδημότες,

Εδώ και αρκετούς μήνες απασχολεί σοβαρά την πόλη μας η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αναθέσει σε ιδιώτη τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων του Πανιωνίου με αντάλλαγμα την ανέγερση (και εκμετάλλευση από τον ιδιώτη) εμπορικού κέντρου 16.000 τ.μ. στη δημοτική έκταση που έχει παραχωρηθεί από το δήμο στον ερασιτέχνη Πανιώνιο.

Από την πρώτη στιγμή που πάρθηκε αυτή η απόφαση από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (18-6-07), εκτιμήσαμε τόσο δημοσίως όσο και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τη Δημοτική Αρχή ότι ούτε τον ερασιτέχνη Πανιώνιο αναβαθμίζει, ούτε την πόλη μας. Αντίθετα, υποβαθμίζει και τους δύο και ο μόνος που «αναβαθμίζεται» ουσιαστικά είναι ο επιχειρηματίας - ‘σωτήρας’, ο οποίος προικίζεται με πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Διαφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή σε κάθε απόπειρα παραχώρησης δημόσιας έκτασης σε οποιονδήποτε επιχειρηματία και σε κάθε απόπειρα περαιτέρω τσιμεντοποίησης της ήδη βεβαρημένης πόλης μας.

Ταυτόχρονα δημόσια δηλώσαμε την ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη Πανιώνιου, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για μαζικό αθλητισμό της νεολαίας της πόλης μας, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν έλαβε καθόλου υπ’ όψη της αυτές μας τις επισημάνσεις και προχώρησε σε «εναλλακτικό σχέδιο». Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να επιδοτήσει τον ιδιώτη επιχειρηματία από 7,5 έως 10 εκατ. Ευρώ ώστε να μειωθεί ο όγκος του εμπορικού κέντρου και βέβαια να παραμείνουν σταθερά και αμετάβλητα τα κέρδη του.

Η ενέργεια αυτή της Δημοτικής Αρχής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που όμοροι Δήμοι δίνουν σκληρούς αγώνες να υπερασπιστούνε ελεύθερους και δημόσιους χώρους και να τους αποδώσουν στους δημότες τους ως χώρους πρασίνου (ανάγκη ακόμα πιο επιτακτική μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού), έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρυγμένες αρχές και με τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύουμε ότι η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει 27,5 στρέμματα δημοτικής έκτασης σε ιδιώτη είναι λαθεμένη πολιτικά, ασύμφορη οικονομικά και καταστροφική για την πόλη μας. Ταυτόχρονα αδικεί τις προσπάθειες και δυσφημίζει τις διακηρύξεις του Δημάρχου και της πλειοψηφίας για μια ανθρώπινη και σύγχρονη πόλη.

Η στάση αυτή της Δημοτικής Αρχής ήταν φυσικό να πυροδοτήσει τη δυσαρέσκεια των συνδημοτών μας. Πρόσφατα, δεκάδες συμπολίτες μας, με την παρουσία 7 δημοτικών συμβούλων καθώς και στελεχών από τέσσερις δημοτικές παρατάξεις, συγκρότησαν Κίνηση Πολιτών ενάντια σ’ αυτήν την απόφαση της Δημοτικής Αρχής.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σμύρνης θέλουμε για μια ακόμα φορά να δηλώσουμε:

· Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην παραχώρηση δημοτικής έκτασης σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, καθώς και στην παραπέρα τσιμεντοποίηση της πόλης μας με τη δημιουργία εμπορικού κέντρου, κατά παραβίαση των πολεοδομικών διατάξεων και χωρίς ενδελεχή περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή μελέτη.

· Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη Πανιωνίου με ήπιες παρεμβάσεις, συμβατές με τις ανάγκες και τις ιδιομορφίες της πόλης μας.

· Είμαστε, τέλος, υπέρ της δημιουργίας χώρων πρασίνου και ψυχαγωγίας στην πόλη μας, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής όλων μας.

Ζητάμε από τον Δήμαρχο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου:

· Να ανακληθεί η απόφαση παραχώρησης της έκτασης του Πανιωνίου στον ιδιώτη.

· Οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση του Δήμου για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών εγκαταστάσεων θα πρέπει να εξασφαλίζει τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή των κατοίκων.

Τέλος, δηλώνουμε ότι
θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών και κινήσεων που θα αγωνίζονται για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Ταυτόχρονα, θα πάρουμε κάθε πρωτοβουλία σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο μαζικού κινήματος, ώστε να προστατεύσουμε την πόλη μας από την τσιμεντοποίηση και την υποβάθμιση.

Ν. Σμύρνη, 22\11\2007
Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σμύρνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου