Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΛΗΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ




«Ο Πανιώνιος δεν πρόκειται να φύγει απ’ την Νέα Σμύρνη»




Αποφασισμένος να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο προκειμένου να γίνει πράξη το όραμα του και το όνειρο όλων των φιλάθλων του Πανιωνίου, δηλαδή η κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου αθλητικού πολυχώρου στην θέση του υπάρχοντος γηπέδου στην Νέα Σμύρνη παρουσιάστηκε ο πρόεδρος των «κυανέρυθρων» Κωνσταντίνος Τσακίρης.

Στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο γήπεδο, υπήρξε αναλυτικότατη και πληρέστατη παρουσίαση για οτιδήποτε αφορά το μεγαλόπνοο έργο, τις μελέτες που έχουν γίνει, αλλά και σαφείς επεξηγήσεις για τα εμπόδια που έχουν προκύψει.

Εκτός απ’ τον πρόεδρο του Πανιωνίου, τοποθετήθηκε αναλυτικά και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρίας DIMAND, που έχει αναλάβει όλο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του, Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Οι δύο άνδρες έδωσαν σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις για όλα τα θέματα στα οποία υπήρξαν ενστάσεις απ’ την πλευρά του Δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα το απόγευμα ακολούθησε μια ακόμη συνέντευξη –παρουσίαση του έργου στο ξενοδοχείο Λήδρα Μάριοτ η οποία ήταν ανοικτή για όλους τους κατοίκους και δημότες της Νέας Σμύρνης προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Κωνσταντίνος Τσακίρης, παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος κίνηση, να μην υπάρξει αναλυτική παρουσίαση και ενημέρωση προς όλες τις κατευθύνσεις και ειδικά το δημοτικό συμβούλιο της πόλης για το έργο, προτιμώντας να κρατηθεί χαμηλό προφίλ, και βασιζόμενος στον Δήμαρχο της πόλης, όσον αφορά το πολιτικό σκέλος.

Διατύπωσε επίσης την θέληση του ότι παρά την αρνητική απόφαση του Δήμου για τις εμπορικές χρήσεις στο νέο στάδιο, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την κατασκευή του, καταθέτοντας ακόμη και εναλλακτικά επιχειρηματικά σχέδια όπου θα έχει συμμετοχή ο Δήμος, με βάση τις υποδείξεις που θα υπάρξουν, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Ιουλίου.

«Θέλουμε ο Πανιώνιος να μείνει άλλα 70 χρόνια στην Νέα Σμύρνη. Όσο έχω λέγειν στον σύλλογο, ο Πανιώνιος δεν θα φύγει από την Νέα Σμύρνη. Μέχρι σήμερα ακολουθήσαμε ένα χαμηλό προφίλ, σε βαθμό μυστικοπάθειας. Αυτό ήταν λάθος.

Στηριχτήκαμε στον δήμαρχο όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος παρότι είχαμε εκκλήσεις για ενημέρωση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Τώρα ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να το δώσουμε στην δημοσιότητα.

Πρόκειται για ένα έργο με υψηλό ρίσκο γιατί ακόμη και αν περάσουμε το στάδιο του Δήμου, θα είμαστε ακόμη στο 50% της απόφασης για την υλοποίηση του. Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τον δικό μας χώρο, θέλουμε ο Πανιώνιος να είναι ενιαίος.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αθλητικό πολυχώρο για να προσελκύσουμε και να κρατήσουμε όλη την οικογένεια.

Πρόθεση μας είναι να αυξήσουμε τις ακαδημίες, να προσελκύσουμε περισσότερα νέα παιδιά στον αθλητισμό, κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη. Κανένα άλλο πρότζεκτ στην Ελλάδα δεν προβλέπει τόσο μεγάλο σχέδιο για τον ερασιτέχνη, όπου θα δώσουμε έμφαση σε πάρα πολλά αθλήματα δημιουργώντας χώρους πολλαπλών χρήσεων»

επισήμανε ο κ. Τσακίρης.


Ακολούθως αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ύπαρξης των εμπορικών χρήσεων, σε χώρο 12.000 τ.μ. όπως προβλέπεται απ’ τον σχεδιασμό, αφού αποτελεί προϋπόθεση για την απόσβεση των εξόδων αλλά και για να μπορεί η ΠΑΕ στο μέλλον να κινηθεί με μεγαλύτερο προϋπολογισμό κι ο ερασιτέχνης να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς έλλειμμα.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Πανιωνίου, αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα που θα γίνουν μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Ιουλίου, απ’ το οποίο θα προκύψει η τελική απόφαση για το θέμα των εμπορικών χρήσεων.

«Ο Δήμαρχος μίλησε για μια μέση λύση αναφορικά με τις εμπορικές χρήσεις. Θα καταθέσουμε λοιπόν το ισχύον επιχειρηματικό σχέδιο, τους γενικούς όρους σύμβασης παραχώρησης μεταξύ Δήμου και Ερασιτεχνικού Σωματείου αλλά και τα εναλλακτικά επιχειρηματικά σχέδια με τη συμμετοχή του Δήμου, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου και με βάση τις υποδείξεις του, ώστε να λάβουμε μια ξεκάθαρη απόφαση.

Αν δεν εγκριθεί το έργο απ’ τον Δήμο θα βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αλλά ακόμη κι αν εγκριθεί επιφυλασσόμαστε αν θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του πλάνου στις 28 Φεβρουαρίου του 2008, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση, για την πραγματοποίηση του».


ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ

Τι θα περιλαμβάνει…

Την αναλυτική παρουσίαση όλων των μελετών που έχουν γίνει για την κατασκευή του αθλητικού πολυχώρου αλλά και την αναγκαστική αλλαγή των αρχικών σχεδίων ανέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρίας DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά στα πρώτα σχέδια που είχαν γίνει, και περιελάμβαναν τρία υπόγεια σε βάθος δώδεκα μέτρων, με κλειστό γήπεδο μπάσκετ χωρητικότητας 3.306 θέσεων στο πρώτο, κάτι που δεν είναι πλέον υλοποιήσιμο αφού μετά την γεωτεχνική μελέτη, λόγω του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα ψηλά στο υπέδαφος του γηπέδου καθιστά ανέφικτη οποιαδήποτε κατασκευή σε βάθος δώδεκα μέτρων.

Τελικά θα υπάρξει ένα υπόγειο που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πάρκινγκ χωρητικότητας 770 θέσεων, κι ένα για τα κλειστά γήπεδα.

Έτσι η εταιρία του εκπόνησε νέα σχέδια για το γήπεδο μετά και από επισκέψεις σε πολλά γήπεδα του εξωτερικού, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να συμβαδίζει όσο το δυνατόν γίνεται με τα σύγχρονά στάδια του εξωτερικού.

Στον νέο σχεδιασμό λοιπόν, του αθλητικού πολυχώρου, προβλέπεται

  • γήπεδο ποδοσφαίρου χωρητικότητας 12.000 στεγασμένων θέσεων,
  • 6.500 τμ. χώρο του ερασιτέχνη Πανιωνίου, με δύο κλειστά γήπεδα μπάσκετ-βόλει μικρής χωρητικότητας, πισίνα πόλο 33μ, πισίνα κολύμβησης 25 μ, πισίνες εκμάθησης, προπονητήριο στίβου αίθουσες πυγμαχίας, ενόργανης γυμναστικής, πάλης, τζούντο, πινγκ πόνγκ κ.α.
  • Ακόμη παιδικός σταθμός και αίθουσα εκδηλώσεων για παιδιά 600 τμ,
  • κτίριο υποστήριξης του γηπέδου με σύγχρονα αποδυτήρια,
  • εστιατόριο,
  • χώρους VIP,
  • αίθουσες διοίκησης του συλλόγου και χώρους ΜΜΕ, έκτασης 6.700 τμ.,
  • 20 σουίτες υψηλών προδιαγραφών,
  • 450τμ διαθέσιμοι χώροι για συλλόγους και συνδέσμους φιλάθλων.
  • Σε ότι αφορά τις εμπορικές χρήσεις που φθάνουν τα 11.900 τμ. κι άλλα 4.000 τμ. για χώρους γραφείων ξεκαθαρίστηκε ότι θα δημιουργηθούν εμπορικά καταστήματα κι όχι εμπορικά κέντρα, ή μεγάλα πολυκαταστήματα αφού αυτό απαγορεύεται απ’ την χρήση γενικής κατοικίας.

Επίσης απ’ τον πρόεδρο της DIMAND, τονίσθηκε ότι μέχρι στιγμής έχει δαπανηθεί ποσό που φθάνει το ένα εκατομμύριο ευρώ για τα σχέδια και τις μελέτες που είναι ανώτερες απ’ αυτές που έκανε η εταιρία του για το γήπεδο του Βοτανικού και είχαν το μισό κόστος.


ΓΕΡ. ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ

«Κινδυνεύει το υπάρχον…»


Την αναγκαιότητα της κατασκευής του νέου γηπέδου στην Νέα Σμύρνη υπερθεμάτισε και ο αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανιωνίου Γεράσιμος Βεντούρης, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει χρηματίσει πρόεδρος τόσο του συλλόγου όσο και της ΠΑΕ.


«Όπως γνωρίζετε το γήπεδο αυτό έχει κατασκευαστεί πριν 50 και πλέον χρόνια, με συνέπεια να θεωρείται πολύ παλιό. Ήδη η χρήση της διώροφης κερκίδας έχει απαγορευτεί ενώ και η κερκίδα απέναντι απ’ τα επίσημα δεν βρίσκεται σε καθόλου καλή κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Μάλιστα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους και αίθουσες κάτω απ’ την κερκίδα αυτή αθλούνται μικρά παιδιά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βεντούρης και συνέχισε:

«Το υπάρχον γήπεδο πραγματικά κινδυνεύει και κάποια στιγμή θα καταρρεύσει αν δεν φτιαχτεί κάτι καινούργιο στην θέση του.

Βρέθηκε ένας ιδιώτης και ζητάει να φτιάξει ένα καινούργιο στολίδι, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό ή τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Αν περιμένουμε να πέσει πρώτα το υπάρχον γήπεδο και μετά να πάρουμε απόφαση θα είναι μεγάλο λάθος. Αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι…».


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

Θα καλυφθεί ο μισός

Ορισμένα ακόμη ζητήματα που ξεκαθαρίστηκαν είναι ότι για την κατασκευή θα καλυφθεί ο μισός συντελεστής δόμησης απ’ αυτόν που επιτρέπει ο νόμος (1,3 αντί για 2,6), την στιγμή που στα υπόλοιπα υπό κατασκευή γήπεδα (Βοτανικός, Λάρισα, Ν. Φιλαδέλφεια) υπάρχουν σημαντικές υπερβάσεις στον συντελεστή, και με εξαίρεση της Λάρισας πολύ μεγαλύτερες σε έκταση εμπορικές χρήσεις.

«Είναι ένα έργο χωρίς παρεκκλίσεις. Η ουσία είναι αν το θέλει η πόλη ή δεν το θέλει. Είμαστε απόλυτα νόμιμοι και δεν φοβόμαστε πιθανές προσφυγές των κατοίκων»

είπε ο κ. Ανδριόπουλος.


Δ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

Απόλυτα νόμιμες οι εμπορικές χρήσεις

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο θέμα των εμπορικών χρήσεων στο νέο αθλητικό κέντρο το οποίο άλλωστε απετέλεσε και την αιτία για την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο άναψε «κόκκινο φως» για την κατασκευή του.


«Από την παραχώρηση της έκτασης στον Πανιώνιο το 1940 για την κατασκευή του γηπέδου του, ορίζεται ένα τμήμα της ως χρήση γενικής κατοικίας, στο οποίο επιτρέπονται οι εμπορικές χρήσεις, το οποίο θέλουμε βάσει νόμου να χρησιμοποιήσουμε.

Δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε μεγάλα πολυκαταστήματα, ούτε εμπορικά κέντρα αφού κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.

Είμαστε απόλυτα νόμιμοι σ’ αυτό το ζήτημα.

Η τοπική κοινωνία της Νέας Σμύρνης θα έχει μεγάλα οφέλη απ’ την κατασκευή του αθλητικού πολυχώρου, ειδικά τα νέα παιδιά που θα εξασφαλίσουν υγιείς και ασφαλείς συνθήκες άθλησης.

Επίσης οι μοντέρνοι εμπορικοί χώροι θα βοηθήσουν για να μην φύγουν οι καταναλωτές απ’ την Νέα Σμύρνη όταν στις γύρω περιοχές δημιουργούνται μεγάλα εμπορικά κέντρα»

ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος,

επισημαίνοντας ότι το συνολικό κόστος κατασκευής θα φθάσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια (τα 20 εκατομμύρια) και δάνειο από Τράπεζες (τα 40 εκατομμύρια).

Ως παράδειγμα μάλιστα παρουσίασε αντίστοιχα γήπεδα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, τα οποία έχουν πολύ περισσότερο χώρο εμπορικών χρήσεων.


ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Περισσότερα από 400 άτομα το απόγευμα στο Λήδρα Μάριοτ


Πολύ μεγάλη ανταπόκριση είχε από τον κόσμο η απογευματινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Λήδρα Μάριοτ.

Περισσότερα από 400 άτομα φίλαθλοι του Πανιωνίου αλλά και δημότες της Νέας Σμύρνης, έδωσαν το «παρών» για να ακούσουν και να πληροφορηθούν απ’ τους κ. Τσακίρη και Ανδριόπουλο όλα όσα αφορούν το μεγαλόπνοο σχέδιο της κατασκευής του αθλητικού πολυχώρου.

Εκτός των δύο κεντρικών ομιλητών, τον λόγο πήραν ακόμη ο παλιός παράγοντας του Πανιωνίου Ισίδωρος Κούβελος κι ο Έβαλντ Λίνεν που επέστρεψε απ’ την Γερμανία και ήτα παρών στην εκδήλωση.


«Συντάσσομαι στο πλευρό του κ. Τσακίρη κι απορώ γιατί δεν θέλει ο Δήμος να γίνει αυτό το σπουδαίο έργο. Θέλει γήπεδο χωρίς εμπορικές χρήσεις και διορισμούς 300 ατόμων; Δεν γίνεται να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, για να μετέχει ο Δήμος στις εμπορικές χρήσεις. Μένω κατάπληκτος…» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κούβελος

ενώ ο Γερμανός τεχνικός των «κυανέρυθρων» ανέφερε:

«Πριν λίγες μέρες (σ.σ το βράδυ της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου) δέχθηκα ένα μήνυμα στο κινητό απ’ τον πρόεδρο που μου έλεγε ότι περνάει το χειρότερο βράδυ του ως φίλαθλος και πρόεδρος του Πανιωνίου λόγω των εμποδίων για το νέο γήπεδο. Θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχουν αντιθέσεις για το γήπεδο. Είναι γελοία αυτά τα εμπόδια. Ένα νέο γήπεδο θα μας δώσει την δυνατότητα να είμαστε περισσότερο ανταγωνιστικοί ως ομάδα και με τους μεγάλους».


Αρκετοί απ’ τους φιλάθλους του Πανιωνίου φορούσαν μαύρες μπλούζες, που έγραφαν μπροστά

«ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΕΚΤΑΣΗ, ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ, ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΒΙΖΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ» και πίσω «ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ».

(Δημοσίευση: 25.06.07)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου