Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΚΟΣΜΟ









H πιο μεγάλη εκκρεμότητα της σεζόν που σιγά σιγά ολοκληρώνεται είναι αυτή που έχει σχέση με την ιστορία του γηπέδου του Πανιωνίου.

Θυμόσαστε ότι το πράγμα θέριεψε ως συζήτηση πριν από ένα χρόνο, προκάλεσε κάποιες διαφωνίες μεταξύ του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Γιώργου Τσακίρη και του δημάρχου της πόλης Γιώργου Κουτελάκη και ξαφνικά το ζήτημα χάθηκε από την επικαιρότητα μολονότι για την ανάγκη του έργου όλοι συμφωνούσαν.

Φυσικά αυτό δε συνέβη λόγω των μικροδιαφωνιών του Πανιωνίου με το Δήμο: αυτές θα ξεπερνιόντουσαν σε χρόνο ρεκόρ αφού η συζήτηση γίνεται μεταξύ φίλων. Νομίζω ότι το πράγμα μπήκε στην άκρη όταν όλοι διαπίστωσαν πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα γήπεδο στην Αθήνα αυτό τον καιρό.

Όταν ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί καιρό τώρα να βάλει μπροστά το σχέδιο κατασκευής του γηπέδου στον υποβαθμισμένο και ερημωμένο Βοτανικό φανταστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν να γίνει στη Νέα Σμύρνη το παραμικρό: με την υπάρχουσα νομοθεσία και τις κρατούσες αντιλήψεις των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρκούσε μια ένσταση από τον οποιοδήποτε για να μπλοκάρει το έργο για χρόνια. Αν διαβάσετε την εισήγηση του κ.Μαρκάτου προς την ολομέλεια του ΣΤΕ για το θέμα του γηπέδου του ΠΑΟ θα διαπιστώσετε ότι για τους δικαστές μόνο λόγοι εθνικής ανάγκης μπορεί να επιτρέψουν αλλαγές στους συντελεστές δόμησης.

Επειδή το γήπεδο του Πανιωνίου δεν είναι εθνική ανάγκη η τύχη του Πανιωνίου θα ήταν όμοια με αυτή της ΑΕΚ που έριξε τη Νέα Φιλαδέλφεια και ξενιτεύτηκε στο ΟΑΚΑ καταδικασμένη χρόνια τώρα να αγωνίζεται όχι σε ένα ζεστό γήπεδο αλλά σε ένα γήπεδο γεμάτα άσπρα άδεια καρεκλάκια.

Η ΑΕΚ μπορεί αυτό να το αντέξει μολονότι το κόστος της εξορίας της (και το οικονομικό αλλά κυρίως το αγωνιστικό) είναι τεράστιο: ο Πανιώνιος, άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Νέα Σμύρνη, δεν έχει τέτοιες πολυτέλειες και δεν έχει τέτοιες δυνατότητες για πειραματισμούς.

Ευτυχώς αυτό στην ΠΑΕ το γνωρίζουν πολύ καλά: ούτε ένα τουβλάκι δεν πρέπει να πειραχτεί ποτέ χωρίς άδειες ανοικοδόμησης.

Όμως με το γήπεδο κάτι πρέπει να γίνει και είναι άδικο για τον Πανιώνιο να μη γίνεται τίποτα.

Αν δεν υπάρχει δυνατότητα ανέγερσης ενός νέου γηπέδου γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να εξασφαλιστούν άδειες για εμπορικές χρήσεις, ας υπάρξει μια μελέτη ανακατασκευής και βελτίωσής του με βάση τους υπάρχοντες πολεοδομικούς νόμους. Δεν είναι ντε και καλά απαραίτητο να χτιστεί ένα καινούργιο γήπεδο αν κάτι τέτοιο δεν γίνεται με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Αυτό όμως που είναι απαραίτητο είναι να υπάρξει ένα σχέδιο αναμόρφωσης του γηπέδου και μετατροπής του σε κάτι περισσότερο ζεστό και περισσότερο λειτουργικό, ίσως και περισσότερο ελκυστικό.

Πρέπει το γήπεδο να ανακαινιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε από μόνο του να είναι λόγος για να πάει κάποιος να δει τα ματς. Δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση – πιστεύω ότι υπό προϋποθέσεις θα βοηθούσε σε αυτό και ο Δήμος.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια νέα συμφωνία, ένα νέο πλάνο, ένα νέο σχέδιο.

Κι ένας μοντέρνος αρχιτέκτονας με φαντασία και τόλμη που χωρίς να παραβαίνει σε τίποτα τους πολεοδομικούς νόμους που ισχύουν για την περιοχή θα δύναται να επανασχεδιάσει το χώρο.

Αν ήμουν ο Κώστας Τσακίρης θα το έβαζα το πράγμα μπροστά.

Η ερώτηση είναι απλή:

αν αφού μοιάζει αδύνατο να γίνει ένα νέο γήπεδο μπορεί άραγε να ανακαινιστεί αυτό που υπάρχει;

Και πως ακριβώς;

Βάζω τις ερωτήσεις γιατί πιστεύω ότι μόνο αν μπουν οι ερωτήσεις τακτοποιούνται και οι προτεραιότητες.

Και το θέμα του γηπέδου πρέπει να είναι προτεραιότητα σταθερή.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ , Τευχος 14, 28/3/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου