Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΑΡΘΡΟ Γ.ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (31-01-09 )


Τα εμπόδια για το νέο γήπεδο στη Νέα Σμύρνη

Η έλλειψη χρηματοδότη δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις του Πανιωνίου με τον Δήμο και λύση δεν φαίνεται πουθενά


Του Γιωργου Βαλαβανη

Το «όνειρο» του Πανιωνίου για την κατασκευή του νέου γηπέδου στην ίδια θέση του υπάρχοντος, στη Νέα Σμύρνη, παρέμεινε απόλυτα «παγωμένο» σε όλη τη διάρκεια του 2008, το οποίο «έφυγε» χωρίς να υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη, παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

Η κινητικότητα ήταν μηδενική και πλέον τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, ώστε να δοθεί τουλάχιστον μια σαφής κατεύθυνση για το αν μπορούν η ΠΑΕ Πανιώνιος και ο Δήμο να προχωρήσουν στην κατεδάφιση του υπάρχοντος και στην ανέγερση του νέου. Από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι και τον Δεκέμβριο, η ΠΑΕ Πανιώνιος περίμενε την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των εμπορικών χρήσεων που μπορούν να κατασκευαστούν κάτω από τις εξέδρες του νέου γηπέδου.

Η έκταση του γηπέδου έχει χαρακτηρισθεί αθλητικός χώρος από την Πολεοδομία και γι’ αυτόν τον λόγο, η πρώτη απόπειρα που έκανε η «κυανέρυθρη» ΠΑΕ προς αυτήν την κατεύθυνση για να της εκδοθεί άδεια εκσκαφής και ανέγερσης είχε ως κατάληξη το «όχι» της Πολεοδομίας, αφού σ’ έναν αθλητικό χώρο δεν υπάρχει η νόμιμη δυνατότητα κατασκευής καταστημάτων και άλλων επαγγελματικών χώρων.

Το γηπεδικό θέμα του Πανιωνίου σχεδόν σε κανένα σημείο του δεν μπορεί να συγκριθεί με το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Η ΠΑΕ Πανιώνιος στη μελέτη που έχει κάνει δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον συντελεστή δόμησης και κάλυψης, με τη χρήση γης και με πιθανές απαλλοτριώσεις.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι ο αριθμός των εμπορικών χρήσεων, ώστε να καλυφθεί το κόστος κατασκευής του (50 εκατ. ευρώ) από την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο.

Αν ο κ. Σουφλιάς δεν προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τα τ. μ. των εμπορικών χρήσεων, η ΠΑΕ Πανιώνιος θα παραμένει στα «τυφλά».

Υπολογίζεται ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα επιτρέψει για τις εμπορικές χρήσεις το 17,5% των στεγασμένων χώρων, βάσει των σχεδίων που έχουν καταθέσει οι «κυανέρυθροι».

Η κατασκευή καταστημάτων σε επιφάνεια 4.500 τ. μ. (όπως υπολογίζεται το συγκεκριμένο ποσοστό) δεν καλύπτει το κόστος της κατασκευαστικής εταιρείας.

Αν επιτρεπόταν το διπλάσιο (9.000 τ. μ.), οι μπουλντόζες θα είχαν «πιάσει δουλειά» από... χθες.

Με μια συγκρατημένη πρόβλεψη για τη γνωμοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα υπάρχουν δύο επιλογές για την ΠΑΕ Πανιώνιος, που έχει σχεδιάσει την ανέγερση αθλητικού κέντρου 12.000 θέσεων, δύο κλειστών προπονητηρίων μπάσκετ, στίβου, κολυμβητηρίου, άλλων αιθουσών και πάρκινγκ 750 θέσεων.

Είτε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ να χρηματοδοτήσει προσωπικά το έργο είτε να δεχθεί τη βοήθεια του Δήμου.

Η πρώτη επιλογή κρίνεται αφελής ακόμα και ως σκέψη.

Στη δεύτερη, ο δήμαρχος Γιώργος Κουτελάκης είναι υπέρμαχος του νέου γηπέδου, με σταθερή απόφαση για τις εμπορικές χρήσεις. Δεν συμφωνεί, δηλαδή, με την αύξησή τους, πέραν όσων εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά είναι έτοιμος να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο την έγκριση περίπου 10 εκατ. ευρώ. Το ποσό δεν θα δοθεί στην ΠΑΕ, αλλά θα χρησιμοποιηθεί απευθείας για την κατασκευή κάποιων χώρων εκτός του κεντρικού ποδοσφαιρικού γηπέδου και των εξεδρών.

Σημειωτέον ότι ο κ. Τσακίρης όταν εκπόνησε το σχέδιο του νέου γηπέδου είχε δηλώσει ότι δεν θα ζητούσε τίποτα από τον Δήμο, τις δημοτικές παρατάξεις και άλλους φορείς, ενώ είχε αναλάβει και το όποιο ρίσκο εμπεριείχε η διαπραγμάτευση με την πολιτεία για τον αριθμό των εμπορικών χρήσεων που θα εγκριθούν.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως, έχει διαπιστωθεί μια υπόκωφη, επιθετική της ΠΑΕ Πανιώνιος προς τον Δήμο (ανάρτηση πανό σε κάθε εντός έδρας αγώνα) και κρίνεται απολύτως αναίτια, καθώς ο κ. Κουτελάκης δεν έχει αλλάξει ούτε κεραία τη θέση του για το γήπεδο. Κι αν ο Πανιώνιος δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον πλέον «κυανέρυθρο» δήμαρχο, τότε δεν θα υπάρξει ενιαία γραμμή για την πραγμάτωση του «ονείρου».

Με πρότυπο το νέο στάδιο της Ξαμάξ

Είκοσι δύο μήνες πριν, ο Κωνσταντίνος Τσακίρης μαζί με τον τότε προπονητή του Πανιωνίου Εβαλντ Λίνεν, τον δήμαρχο Γιώργο Κουτελάκη και τον γενικό διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας DIMAND, Δημήτρη Ανδριόπουλο, πήγαν στην Ελβετία ώστε να δουν από κοντά το γήπεδο της Ξάμαξ και να συναντηθούν με τον τεχνικό διευθυντή της ΦΙΦΑ, Βάλτερ Ντακ, προκειμένου να πάρουν πολύτιμες συμβουλές για το νέο γήπεδο των «κυανέρυθρων». Το νέο «Maladiere» είχε ανασκευαστεί από την αρχή, πάνω από το παλιό γήπεδο της Νεσατέλ, ενόψει των έργων στην Ελβετία για το Euro του 2008. Το νέο στάδιο έχει 12.500 θέσεις θεατών, έξι γυμναστήρια, ένα εμπορικό κέντρο 24 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και 930 θέσεις πάρκινγκ. Χρηματοδοτήθηκε κι αυτό από ιδιώτες που εκμεταλλεύονται τις εμπορικές του χρήσεις και κόστισε περίπου 200 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (133,6 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές).

Ηταν ακόμα οι ημέρες που στον Πανιώνιο άρχιζαν οι εργασίες κατασκευής του ιδιόκτητου προπονητικού κέντρου, σε έκταση 40 στρεμμάτων στο Κορωπί, που είχε αγοράσει η ΠΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου